Curling eller omsorg – hvilken forælder er du?

Kontakt Online booking

Curling eller omsorg – hvilken forælder er du?


Curling er igen et sommerhit

Curling har været et af sommerens store mediehits, skudt i gang af forældre, der klagede på Facebook over deres store børns forhold på Roskilde Festivalen.

Mange himler op om, at der findes et uhyre utal af curling forældre, der nedlægger alle forhindringer og baner vej på deres børns vegne – også deres voksne børns.

Curling – hvad er problemet egentlig?

Men hvorfor er udtrykket curling overhovedet blevet sådan et udbredt begreb, og hvorfor er bashing af de såkaldte curlingforældre almindeligt accepteret, så granvoksne mennesker nærmest rødmer af skam, når de indrømmer, at de har kørt deres pode i skole en dag, det var regnvejr?

Er det egentlig ikke meningen, at forældre skal hjælpe og støtte deres børn?

Og skal man hænges ud, fordi man bekymrer sig for sit barns velbefindende og udtrykker sin kærlighed på mange forskellige måder? Eller er det forkert, at du er der for dit barn, når han har behov for dig?

curling forældre

Projektbarnet er et problem

For mig at se er forældreskabet et kreativt projekt. Det er dit job at skabe de rette rammer, så dit barn efterhånden bliver klædt på til livet som voksen i en efterhånden ret kompliceret verden. Det hører også til jobbet at forsøge at undgå de fejl, som på sigt kan hæmme dit barn, hvilket er stik imod din hensigt.

Der findes ikke én enkelt korrekt løsning på opgaven, det ved de fleste forældre godt.

Som forældre vokser vi med opgaven. Vi lykkes fint med noget og måske mindre godt i andre henseender, mens junior er ufrivillig prøvekanin. Men vi ønsker det bedste og gør det bedste, vi har lært.

Men én ting er, at forældreskab er en kreativ udviklingsproces for både barn og forældre. En helt anden sag er, hvis dit barn bliver et projekt som sådan. Hvis du lever dit liv gennem dit barn i stedet for med dit barn.

Fik du selv for lidt eller for meget?

Curling kan være opstået af (mindst) to iøjnefaldende årsager:

  1. Hvis du som forælder selv som barn har været udsat for omsorgssvigt i en eller anden udstrækning, kan du, når du selv får børn, overkompensere for alt det, du selv manglede, da du var lille.Hvis du fx aldrig blev fulgt i skole, husker du måske, at det føltes utrygt, og det ønsker du ikke, at dit eget barn skal opleve. Måske følte du dig rådvild og bagud i skolen, fordi du ikke fik hjælp til lektierne derhjemme. Måske fik du i det hele taget ikke den opbakning, du manglede som barn.Alt dét, du selv manglede, giver du nu dit eget barn. Plus lidt til for en sikkerheds skyld. Du fodrer så at sige dit eget indre barn, men det er jo din søn eller datter, der er modtager, ikke dig selv.
  2. Hvis du selv er vokset op med opmærksomme forældre, der gav dig store mængder af omsorg, støtte og hjælp, så kan det være den sociale arv, der sætter sine spor.
    Dét, vi lærer af vores egne forældre som barn, giver vi typisk ubevidst videre, medmindre vi med stor selvindsigt og viljestyrke har ændret på de dele, der ikke fungerede så godt.Du kender det sikkert godt – at du gør, siger eller kræver noget i forhold til dit barn, mens du tænker: Hvor kom det lige fra? Det er dine gamle, indlærte mønstre, der styrer, når du ikke selv gør det bevidst. I børneopdragelse og i alle andre sammenhænge.

Hvorfor er curling debatten så overophedet?

I forhold til social arv, gælder det modsatte jo ligesådan. Hvis du for eksempel blev mere eller mindre forsømt som barn, og da vi mennesker altid er kodet til at være loyale overfor vores forældre, eftersom de er livsnødvendige for os, så kan det være indgroet i dig, at netop dén måde er den rigtige.
Du vender dig derfor mod de “overforkælede” servicebørn, der får alt for meget opmærksomhed og omsorg.

Vi ved, at den sociale arv, der også omfatter de holdninger, som både forældre og bedsteforældre har, er en utrolig sikker og snigende faktor, der influerer mange sider af dit liv.

Når omsorg bliver en såkaldt skyggeside, bliver du voldsomt irriteret over dem, der får det, du ikke fik, selvom du havde behovet. Din gamle smerte bliver aktiveret, og du bliver vred.

Hvorfor er viden om curling vigtig?

Som forælder er det vigtigt at forstå, hvor på curling skalaen, du ligger. For mange har det også betydning at forstå baggrunden for, hvor du ligger. Måske er der nogle ubevidste mønstre, der skal hives frem i lyset.

Det er vigtigt, fordi dit barn lider under det, hvis du ligger for tungt i enten den ene eller anden ende af skalaen.

Hvis du er curling mor/far, skaber du grobund for manglede selvværd og selvtillid hos dit barn.

Hvis du giver for lidt støtte, omsorg og generel opbakning, giver det faktisk samme resultat.

Det er der ingen forældre, der ønsker.

Alligevel kan vi – uden at ville det – komme til at balancere lidt skævt på skalaen. Fordi det bare ikke altid er let at være forældre. Fordi børnene er i konstant udvikling og vi derfor også må følge med i vores egen udvikling som forældre.

Det er bestemt ikke altid let at vide, hvordan man gør det bedst, men der er en gylden middelvej, som vi kan øve os i at ramme.

Når det kommer til personligt lederskab, er det familiemæssige lederskab en grundlæggende hjørnesten – en uundgåelig basis for din egen livskvalitet.

Derfor er det vigtigt. For dig og for dit barn.

Referencer

Anne og Morten

Vi havde brug for hjælp til at bryde et usundt mønster af skænderier. Vi ønskede hjælp til bedre at forstå hinanden og vores forskellige måder at reagere på i skænderier. Vi har lært meget om hinanden og selvom kærligheden aldrig har manglet i vores forhold, så føles det bare så let at elske hinanden nu. Stor tak til Diana ❤️

Vi har især haft gavn af at forstå hinandens reaktionsmønstre. Med en grundig forståelse heraf er vores kommunikation blevet meget bedre.
For os har Diana skabt nogle meget trygge rammer, der har gjort det muligt for os begge at være sårbare i processen. Diana har været god til at give plads til os begge to og samtidig givet os en masse konkrete værktøjer, som vi hver især kan bruge i hverdagen sammen

Nadia C. 33 år

Terapien hos Diana har hjulpet mig med at få en forståelse og ikke mindst fornemmelse for mig selv og de udfordringer jeg har haft, især i kærlighedsrelationer.
Diana har på ganske kort tid sporet sig ind på og hjulpet mig med at turde italesætte og mærke mine egne følelser. Hendes varme, rolige tilstedeværelse har støttet mig i at lande mere i mig selv.

Diana har en mild og alligevel særdeleshed effektiv måde at arbejde på, hvilket på kort tid har gjort mig i stand til at komme i kontakt med dybere følelser og tilstande (fra min opvækst og tidligere erfaringer) som jeg ikke har været fuldt bevidst om at jeg egentlig gik og “bar” rundt på.
Det har været en enorm forløsning og lettelse at få øje på, og det har været hjælpsomt at være i det rum, som Diana skaber, hvor jeg har kunne besøge de følelser som jeg ellers har haft svært ved at håndtere på egen hånd.

Jeg har været rigtig glad for terapien hos Diana, fordi hendes empatiske og aldrig dømmende tilgang gør det naturligt for mig at turde være hudløst ærlig også dér, hvor det gør særligt ondt eller hvor jeg ikke er så stolt af mig selv.

Den tillid, hun vækker, og den måde, hun arbejder på, har været en afgørende forudsætning for den forandring, jeg har formået at skabe med hendes professionelle tilgang.

Jeg kan på det varmeste anbefale Diana som terapeut!

Nadia C. 33 år
Antropolog

Mette S. 45 år

Med Diana som lyttende, klippefast, empatisk og tillidsvækkende terapeut, har jeg begivet mig ud på en indre rejse, hvor jeg gradvist har forandret mit indre kaos til et langt mere roligt og selvkærligt udgangspunkt. Det er som at finde et nyt og langt stærkere fodfæste.
Jeg har forstået, hvordan jeg fra de tidlige år har valgt strategier, der nok var hjælpsomme engang, men som i min voksne alder har stået i vejen for at finde en sund balance, særligt i mine relationer, herunder i relationen til mig selv.
Diana har støttet mig hele vejen og udfordret mit verdensbillede på en nænsom og virkningsfuld måde. Jeg ved ikke præcist, hvad det er, hun gør, men jeg oplever ofte, at noget har forandret sig til det bedre inde i mig.
Hun har en evne til både at se og gå til roden af, hvor det går galt. Jeg føler mig altid set og får aldrig serveret løsninger, der i sidste ende måske alligevel ikke ville være det rigtige. Hun gør sig aldrig klog på mig, men undersøger, bid for bid og vedholdende, hvordan det er at være mig og hun gør sig altid umage med at forstå præcist hvor det er, skoen trykker. Det gør mig virkelig tryg og selvom vi udforsker svære følelser, er hun med mig og jeg tør være nysgerrig på mig selv og mine egne sårbarheder.
Jeg vil til hver en tid anbefale Diana som terapeut, hvis du virkelig ønsker dybt forankrede forandringer. Det kan tage tid og det koster en personlig indsats, men jeg har aldrig gjort nogen vigtigere investering.

Mette S. 45 år
Cand. Merc.

Filichia, 30 år

Jeg har været i forløb med Diana som terapeut, ikke bare en gang, men hele 3 gange i fulde forløb.
Diana har været virkelig god til at støtte og hjælpe mig med mine udfordringer. Hun formår virkelig at få mig til at mærke og reflektere uden nogensinde at dømme eller blande noget ind, som ikke er relevant for netop mig. Hun er optaget af mine oplevelser og spørger undersøgende ind lige der, hvor mine udfordringer har sit udspring.
Derfor er det altid Diana, jeg vender tilbage til, enten når jeg har brug for en enkelt sesion eller gennemføre endnu et forløb, der altid er af høj kvalitet. Af samme årsag er det også Diana, jeg anbefaler, når jeg hører fra andre, at de har svært ved at finde den rette terapeut.
Fra hjertet tak for al din hjælp og støtte.

Knus
Filichia, 30 år
Hypotisør

Skriv til os

22 19 10 32