Ensomhed og alene er ikke det samme

Kontakt Online booking

Ensomhed og alene er ikke det samme


Ensomhed

Ensomhed – en folkesygdom, der forkorter livet

Der tales meget om ensomhed.

Før i tiden var det ofte de gamle, der led af ensomhed.

Nu taler vi om, at ensomhed er en plage blandt børn og unge og såmænd også blandt voksne.

Gennem forskning er det blevet klart, at ensomhed kan forkorte livet betragteligt og det understreger vigtigheden af, at vi som mennesker forbinder os med hinanden – det giver så god mening, da mennesker er flokdyr og derfor kun trives, når de er en del af en (større eller mindre) flok.

Ensom og alene er ikke det samme

I medierne bliver begreberne dog ofte blandet sammen og derfor kan det være svært at finde hoved og hale i, hvad ensomhed egentlig er og hvorfor det ikke er det samme som at være alene.

Med forvirring i begreberne bliver det også svært at se indad og afklare, om vi i grunden mærker ensomhed, eller om vi “bare” er alene.

Selvfølgelig kan vi være begge dele på samme tid, det siger sig selv.
Men fx kan vi sagtens føle ensomhed, når vi er sammen med andre og vi kan være alene uden at føle os ensomme.

Hvad er ensomhed?

Ensomhed er i bund og grund et eksistentielt vilkår. Og vi kan bedst definere det som det modsatte af forbundethed med andre.

Vi fødes alene og den dag, vi dør, er der intet følgeskab – vi må afsted alene, også selvom familien følger os på vej.

Når vi træffer vigtige livsvalg, går til eksamen, gennemgår svær sygdom, oplever skilsmisse eller andre tab, kan ensomheden trænge sig på. Det er kun mig, der oplever præcis det, jeg går igennem på den måde, jeg nu gør.

Forhåbentlig kan andre (forsøge at) sætte sig ind i, hvad jeg går igennem, men der er mig, der gennemlever det.

Hvis de andre går igennem det samme, vil der være fællesnævnere, men vi oplever alligevel forskelligt. Nogle er optimister, nogle det modsatte. Nogle har strategier for ikke at mærke, hvor svære tingene kan være eller hvor ensom, man kan føle sig i netop den aktuelle situation.

Når vi ikke har nogen, vi kan dele vores inderste tanker og følelser med, kan det føles skrækkeligt ensomt. Eller hvis vi faktisk deler med andre, men ikke føler os mødt.

Ikke at blive set og forbundet

Problemet opstår, når ingen – ingen – ser os, interesserer sig for os eller har lyst til at udveksle oplevelser, meninger, følelser osv. med os. Hvis vi føler os usynlige.

Eller hvis vi ikke selv tør dele vores tanker, følelser og længsler med andre. Måske har vi lært hjemmefra, at vi ikke er vigtige nok til at andre gider høre på os, måske har vi lært, at det er alt for selvcentreret at tale om sig selv eller måske passer vi på os selv ved at gemme vores følelser væk.

Det kan i sig selv være årsag til, at andre ikke kan se os. Vi gemmer os selv væk og bliver derfor utydelige for andre.

Det kan blive en selvforstærkende negativ skrue, for jo mere vi ikke bliver set og mødt af vores omgivelser, jo mere forkerte og ensomme kan vi blive.

Mange af os kan endda have svært ved at dele glæde, måske fordi vi har lært, at det er upassende at vise (for meget) glæde. Måske er jeg bange for at kaste lys på mig selv eller at andre kan blive kede af det eller misundelige, hvis jeg selv er (for) glad.

Men glæde er netop en følelse, der rummer behovet for at dele. Det er en følelse, der i virkeligheden binder os sammen. Bare tænk på fest og dans, fodboldlandskampe osv.

Det er super ensomt, hvis vi ikke kan dele vores glæde med nogen.

Men også følelser og tanker omkring fx vrede, angst, skam og sorg er vigtige at dele med en anden person. En person, du stoler på og tør være helt dig selv sammen med. Bare det at turde åbne op om det, der er svært, er en uvurderlig støtte.

Vi kan ikke altid opleve, at den anden person møder os, som vi har behov for, men ofte er det heldigvis tilfældet.

Hvis ingen møder os, når vi forsøger at åbne os, kan det føles smerteligt ensomt, fordi vi så må gå alene med vores tanker og følelser, vores smerter og bekymringer. Det gør i sig selv ondt.

Hvis vi – ofte på grund af tidligere dårlige erfaringer – ikke tør åbne os over for andre, er der et indre arbejde at gøre.

Vi kan godt gøre noget ved det

Den gode nyhed er, at vi godt kan gøre noget ved det, hvis vi mærker, at ensomheden fylder for meget i vores hverdag.

Første skridt er at mærke den – det kan i sig selv være svært nok, fordi det er smertefuldt.

Næste skridt er at forstå den – det er et stykke detektivarbejde, der kræver fordybelse og vedholdenhed.

Hvad gør den følelse ved mig? (Jeg bliver ked af det, skamfuld, vred på mig selv eller andre?)

Hvad får den mig til at gøre eller undlade at gøre? (Straffer mig selv, undgår at møde andre, spiser for meget, misbrug, overdreven selvkritik?)

Hvor kommer den fra? (Hvornår, hvorfor og hvordan begyndte jeg gemme mig for omverdenen?)

Endelig handler det om at bryde ensomheden, men for de fleste bliver det for svært, hvis forarbejdet ikke er gjort.

Hvis du døjer med ensomhed

…så vid, at du kan ændre det.

Det kræver en indsats, men gevinsten venter på dig.

For selvom ensomhed også er et eksistentielt grundvilkår, så er det langt fra meningen, at ensomhed skal dræne din livskvalitet og blive en selvforstærkende faktor i din dagligdag.

..og hvis du har brug for følgeskab

Hvis du mangler følgeskab i din proces med at transformere din ensomhed, står jeg til rådighed som din terapeut, vejleder og procesguide.

Ring til mig nu på 22 19 10 32

eller send mig en mail på diana.lindegaard@gmail.com

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Venlige hilsner

Diana Lindegaard

Emotionsfokuseret Terapi Diana Lindegaard

 

Referencer

Anne og Morten

Vi havde brug for hjælp til at bryde et usundt mønster af skænderier. Vi ønskede hjælp til bedre at forstå hinanden og vores forskellige måder at reagere på i skænderier. Vi har lært meget om hinanden og selvom kærligheden aldrig har manglet i vores forhold, så føles det bare så let at elske hinanden nu. Stor tak til Diana ❤️

Vi har især haft gavn af at forstå hinandens reaktionsmønstre. Med en grundig forståelse heraf er vores kommunikation blevet meget bedre.
For os har Diana skabt nogle meget trygge rammer, der har gjort det muligt for os begge at være sårbare i processen. Diana har været god til at give plads til os begge to og samtidig givet os en masse konkrete værktøjer, som vi hver især kan bruge i hverdagen sammen

Nadia C. 33 år

Terapien hos Diana har hjulpet mig med at få en forståelse og ikke mindst fornemmelse for mig selv og de udfordringer jeg har haft, især i kærlighedsrelationer.
Diana har på ganske kort tid sporet sig ind på og hjulpet mig med at turde italesætte og mærke mine egne følelser. Hendes varme, rolige tilstedeværelse har støttet mig i at lande mere i mig selv.

Diana har en mild og alligevel særdeleshed effektiv måde at arbejde på, hvilket på kort tid har gjort mig i stand til at komme i kontakt med dybere følelser og tilstande (fra min opvækst og tidligere erfaringer) som jeg ikke har været fuldt bevidst om at jeg egentlig gik og “bar” rundt på.
Det har været en enorm forløsning og lettelse at få øje på, og det har været hjælpsomt at være i det rum, som Diana skaber, hvor jeg har kunne besøge de følelser som jeg ellers har haft svært ved at håndtere på egen hånd.

Jeg har været rigtig glad for terapien hos Diana, fordi hendes empatiske og aldrig dømmende tilgang gør det naturligt for mig at turde være hudløst ærlig også dér, hvor det gør særligt ondt eller hvor jeg ikke er så stolt af mig selv.

Den tillid, hun vækker, og den måde, hun arbejder på, har været en afgørende forudsætning for den forandring, jeg har formået at skabe med hendes professionelle tilgang.

Jeg kan på det varmeste anbefale Diana som terapeut!

Nadia C. 33 år
Antropolog

Mette S. 45 år

Med Diana som lyttende, klippefast, empatisk og tillidsvækkende terapeut, har jeg begivet mig ud på en indre rejse, hvor jeg gradvist har forandret mit indre kaos til et langt mere roligt og selvkærligt udgangspunkt. Det er som at finde et nyt og langt stærkere fodfæste.
Jeg har forstået, hvordan jeg fra de tidlige år har valgt strategier, der nok var hjælpsomme engang, men som i min voksne alder har stået i vejen for at finde en sund balance, særligt i mine relationer, herunder i relationen til mig selv.
Diana har støttet mig hele vejen og udfordret mit verdensbillede på en nænsom og virkningsfuld måde. Jeg ved ikke præcist, hvad det er, hun gør, men jeg oplever ofte, at noget har forandret sig til det bedre inde i mig.
Hun har en evne til både at se og gå til roden af, hvor det går galt. Jeg føler mig altid set og får aldrig serveret løsninger, der i sidste ende måske alligevel ikke ville være det rigtige. Hun gør sig aldrig klog på mig, men undersøger, bid for bid og vedholdende, hvordan det er at være mig og hun gør sig altid umage med at forstå præcist hvor det er, skoen trykker. Det gør mig virkelig tryg og selvom vi udforsker svære følelser, er hun med mig og jeg tør være nysgerrig på mig selv og mine egne sårbarheder.
Jeg vil til hver en tid anbefale Diana som terapeut, hvis du virkelig ønsker dybt forankrede forandringer. Det kan tage tid og det koster en personlig indsats, men jeg har aldrig gjort nogen vigtigere investering.

Mette S. 45 år
Cand. Merc.

Filichia, 30 år

Jeg har været i forløb med Diana som terapeut, ikke bare en gang, men hele 3 gange i fulde forløb.
Diana har været virkelig god til at støtte og hjælpe mig med mine udfordringer. Hun formår virkelig at få mig til at mærke og reflektere uden nogensinde at dømme eller blande noget ind, som ikke er relevant for netop mig. Hun er optaget af mine oplevelser og spørger undersøgende ind lige der, hvor mine udfordringer har sit udspring.
Derfor er det altid Diana, jeg vender tilbage til, enten når jeg har brug for en enkelt sesion eller gennemføre endnu et forløb, der altid er af høj kvalitet. Af samme årsag er det også Diana, jeg anbefaler, når jeg hører fra andre, at de har svært ved at finde den rette terapeut.
Fra hjertet tak for al din hjælp og støtte.

Knus
Filichia, 30 år
Hypotisør

Skriv til os

22 19 10 32