Hvorfor er det så svært at sige nej?

Kontakt Online booking

Hvorfor er det så svært at sige nej?


Det hele starter, når vi er små børn

Forestil dig et lille spædbarn.

Helt hjælpsløs og 100% afhængig af, at der er voksne, der passer det. Alt andet vil være den visse død. Det ved barnet helt instinktivt.

Forestil dig en tumling på 1-3 år. Stadig helt afhængig af de voksne. Barnet kan tale, gå, og på mange måder udtrykke sig, men når alt kommer til alt, er det de voksne, der bestemmer.
Jo bedre barnet tilpasser sig,  jo bedre bliver det (ofte) behandlet.
Det lille barns hjerne er i fuld gang med at udvikle sig og i hele hjerne- og nervesystemet grundlægges den adfærd, vi senere bygger ovenpå.

Nu er barnet blevet lidt større. Begynder i skole, hvor det også er de voksne, der bestemmer. Jo lettere barnet har ved at tilpasse sig, jo lettere bliver livet i skolen, i fritidsordningen og til sportsaktiviteter. Samarbejde belønnes. Hvis barnet ikke samarbejder, bliver de voksne (måske) vrede, rådvilde eller der tages nye midler i brug for at få barnet til at “fungere” bedre og mere samarbejdsvilligt.

Pludselig ændrer alt sig

Så bliver det samarbejdsvillige barn teenager.

Pludselig sker der noget helt andet.

Barnet arbejder på sin egen integritet, sine egne meninger og sit eget verdensbillede.
I denne fase er det helt nødvendigt at adskille sig fra forældrende bl.a. fordi, at det nu forventes af barnet, at det bliver selvstændigt og ansvarligt og i stand til at tage vare på sig selv og egen udvikling.

Som den tidligere udvikling, er denne adskillelse biologisk og evolutionsmæssigt betinget.

Kan forældrene følge med den store og pludselige forandring?

Hvis du selv er forælder genkender du formentlig forløbet.

Hvis du selv har/har prøvet at have en teenager i huset ved du også, hvor overvældende den udvikling kan være. Ikke kun for teenageren, men også for os forældre.

Det er ikke altid let at være teenager, og bestemt heller ikke let at være teenageforælder, der forsøger at hægte efter og på ansvarlig vis hjælpe det store barn med at skabe det selvstændige og ansvarlige fundament, som evolutionen har planlagt på vores vegne.

Ofte er der modsatrettede strømninger i denne periode – en virkelig svær balance mellem forældrenes forsøg på at være ansvarlige forældre og syn på, hvordan teenageren “bør” være, opføre sig, uddanne sig osv. På den anden side står teenagerens indre naturlige drift mod at blive voksen og selv vælge og bestemme

Derfor er den periode så utrolig vigtig og afgørende for teenagerens videre udvikling som voksen.

Det afgørende er…

Det afgørende i denne periode er, at forældre forstår hvorfor, hvordan og hvorhen den udvikling går for teenageren.

At forældre giver slip…lige så stille og nogle gange i større ryk, når teenageren er klar.

Det indebærer også forældremod til at at lade teenageren begå sine egne fejltagelser og så alligevel være der med trøst, hjælp og støtte MEN! kun i det omfang, det måtte være nødvendigt, når noget går galt. For det gør det. Og det skal det.

For det er præcis her, teenagerens udvikling peger mod at forstå og lære, hvor meget, man egentlig kan og i hvilken retning man egentlig har lyst til at gå fremover.

Det indebærer, at man allerde fra en tidlig alder får lov til at vælge ud fra egne præferencer, uanset om det er påklædning, interesser, mad osv. Og naturligvis indenfor rimelighedens grænser.

Dét at lære sit eget indre ja eller nej skal grundlægges meget tidligt, for at vi kan følge den kompasnål i vores livsvalg og vores dagligdag som voksen.
Jo bedre vi har lært det fra barnsben, jo mere naturligt kommer de sunde valg som voksen.

Det lyder så let

Det lyder så let, når den idelle udgave bliver beskrevet.

For de fleste af os er det slet ikke så let endda.

For vi har fået alle mulige forskellige udgaver af støtte (og det modsatte) i den nødvendige udvikling fra barn til voksen.

Vi er også udstyret med empati, hvilket kan give udfordringer for os, når vi egentlig har lyst/brug for at sige nej, og så alligevel får sagt ja – ofte før vi overhovedet lige når at mærke efter.

Den gode nyhed

Den gode nyhed er, at selvom du ikke har haft optimale udviklingsmuligheder som ung, selvstændighedssøgende skaber af din egen integritet, ja, så kan du selvfølgelig arbejde med det. Lære at mærke og handle lettere på dit indre ja/nej.

Du kan lære at mærke dine egne følelser lidt stærkere, lidt mere hjælpsomt og lidt mere meningsfuldt, så de bliver din helt naturlige støtte, når du vil finde vej. I dit liv og i din hverdag.

Er det virkelig muligt? Ja, 100%

Er det let? Ikke nødvendigvis, men din investering i dig selv giver så smukt afkast, at du ikke vil fortryde.

Hvis du har brug for hjælp i den proces, står jeg til rådighed og vil naturligvis gerne hjælpe dig.

Ring til mig nu på 22 19 10 32

eller send mig en mail på diana.lindegaard@gmail.com

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Venlige hilsner

Diana Lindegaard

PS Mere om, hvad jeg tilbyder – læs her>>

Emotionsfokuseret Terapi Diana Lindegaard

 

 

Referencer

Anne og Morten

Vi havde brug for hjælp til at bryde et usundt mønster af skænderier. Vi ønskede hjælp til bedre at forstå hinanden og vores forskellige måder at reagere på i skænderier. Vi har lært meget om hinanden og selvom kærligheden aldrig har manglet i vores forhold, så føles det bare så let at elske hinanden nu. Stor tak til Diana ❤️

Vi har især haft gavn af at forstå hinandens reaktionsmønstre. Med en grundig forståelse heraf er vores kommunikation blevet meget bedre.
For os har Diana skabt nogle meget trygge rammer, der har gjort det muligt for os begge at være sårbare i processen. Diana har været god til at give plads til os begge to og samtidig givet os en masse konkrete værktøjer, som vi hver især kan bruge i hverdagen sammen

Nadia C. 33 år

Terapien hos Diana har hjulpet mig med at få en forståelse og ikke mindst fornemmelse for mig selv og de udfordringer jeg har haft, især i kærlighedsrelationer.
Diana har på ganske kort tid sporet sig ind på og hjulpet mig med at turde italesætte og mærke mine egne følelser. Hendes varme, rolige tilstedeværelse har støttet mig i at lande mere i mig selv.

Diana har en mild og alligevel særdeleshed effektiv måde at arbejde på, hvilket på kort tid har gjort mig i stand til at komme i kontakt med dybere følelser og tilstande (fra min opvækst og tidligere erfaringer) som jeg ikke har været fuldt bevidst om at jeg egentlig gik og “bar” rundt på.
Det har været en enorm forløsning og lettelse at få øje på, og det har været hjælpsomt at være i det rum, som Diana skaber, hvor jeg har kunne besøge de følelser som jeg ellers har haft svært ved at håndtere på egen hånd.

Jeg har været rigtig glad for terapien hos Diana, fordi hendes empatiske og aldrig dømmende tilgang gør det naturligt for mig at turde være hudløst ærlig også dér, hvor det gør særligt ondt eller hvor jeg ikke er så stolt af mig selv.

Den tillid, hun vækker, og den måde, hun arbejder på, har været en afgørende forudsætning for den forandring, jeg har formået at skabe med hendes professionelle tilgang.

Jeg kan på det varmeste anbefale Diana som terapeut!

Nadia C. 33 år
Antropolog

Mette S. 45 år

Med Diana som lyttende, klippefast, empatisk og tillidsvækkende terapeut, har jeg begivet mig ud på en indre rejse, hvor jeg gradvist har forandret mit indre kaos til et langt mere roligt og selvkærligt udgangspunkt. Det er som at finde et nyt og langt stærkere fodfæste.
Jeg har forstået, hvordan jeg fra de tidlige år har valgt strategier, der nok var hjælpsomme engang, men som i min voksne alder har stået i vejen for at finde en sund balance, særligt i mine relationer, herunder i relationen til mig selv.
Diana har støttet mig hele vejen og udfordret mit verdensbillede på en nænsom og virkningsfuld måde. Jeg ved ikke præcist, hvad det er, hun gør, men jeg oplever ofte, at noget har forandret sig til det bedre inde i mig.
Hun har en evne til både at se og gå til roden af, hvor det går galt. Jeg føler mig altid set og får aldrig serveret løsninger, der i sidste ende måske alligevel ikke ville være det rigtige. Hun gør sig aldrig klog på mig, men undersøger, bid for bid og vedholdende, hvordan det er at være mig og hun gør sig altid umage med at forstå præcist hvor det er, skoen trykker. Det gør mig virkelig tryg og selvom vi udforsker svære følelser, er hun med mig og jeg tør være nysgerrig på mig selv og mine egne sårbarheder.
Jeg vil til hver en tid anbefale Diana som terapeut, hvis du virkelig ønsker dybt forankrede forandringer. Det kan tage tid og det koster en personlig indsats, men jeg har aldrig gjort nogen vigtigere investering.

Mette S. 45 år
Cand. Merc.

Filichia, 30 år

Jeg har været i forløb med Diana som terapeut, ikke bare en gang, men hele 3 gange i fulde forløb.
Diana har været virkelig god til at støtte og hjælpe mig med mine udfordringer. Hun formår virkelig at få mig til at mærke og reflektere uden nogensinde at dømme eller blande noget ind, som ikke er relevant for netop mig. Hun er optaget af mine oplevelser og spørger undersøgende ind lige der, hvor mine udfordringer har sit udspring.
Derfor er det altid Diana, jeg vender tilbage til, enten når jeg har brug for en enkelt sesion eller gennemføre endnu et forløb, der altid er af høj kvalitet. Af samme årsag er det også Diana, jeg anbefaler, når jeg hører fra andre, at de har svært ved at finde den rette terapeut.
Fra hjertet tak for al din hjælp og støtte.

Knus
Filichia, 30 år
Hypotisør

Skriv til os

22 19 10 32