+45 28 83 05 32info@lifeship.dk Vester Voldgade 104, 2., 1552 København V

Julen er hjerternes tid – eller er det?

Julen

Julen i fokus

Julen er for mange også højtid for frustrationer, bristede forventninger, undertrykte behov og irritation.

Og det rimer ikke særligt godt på julefred og hygge.

I mange familier bliver julen et misk-mask af hensyntagen til traditioner og uudtalte ønsker og forsøg på at holde gode miner, mens juledagene ræser afsted og kulminerer på de tre dage i hele året, hvor flest mennesker er triste, forædte og desillusionerede.

Jeg ved godt, at det heldigvis ikke er sådan alle steder, men lur mig, om ikke du genkender et strejf af bekymring over, om julen nu også bliver lige så fredfyldt og rar, som du drømmer om.

Så spørgsmålet er, hvordan vi – i god tid – kan rydde de værste forhindringer af vejen, så vi alligevel både kan nyde julestemning, samvær, mad, gaver og hvad der ellers hører sig til.

Hvordan kan vi tage lederskab og kreere julen på en måde, der spiller?

Her er nogle helt essentielle spørgsmål:

 1. Hvem vil du elske at holde jul sammen med?
  Og holder du så rent faktisk jul med dem? Eller tager du – for familiefredens skyld – et hensyn, hvor du overskrider dine egne grænser, og/eller andres fordi du i virkeligheden ikke er dér hvor du helst vil være?
  Er der noget, der skal justeres?
 2. Hvad er vigtigt for dig i julen?
  Tager du hensyn til dine egne ønsker for julen? Rangerer dine egne ønsker på linie med andres eller kommer du selv bagest i prioriteringsrækkefølgen?
 3. Ved du, hvad de andre forventer af julen? Kan I forventningsafstemme og finde løsninger på eventuelle konfliktende forventninger? Og kan I gøre det i god tid, så alle kan få ordet og alle ved, hvordan de fælles værdier kan komme i spil?
 4. Kan du huske at sige ja og nej de steder, hvor det føles rigtigt for dig? Kan du finde ud af at bede om hjælp eller er det dig, der knokler og de andre, der slapper af og nyder din service?
 5. Har du travlt med at spekulere over, hvad andre forventer og hvordan du kan imødekomme det eller husker du at stille dine spørgsmål højt, hvis du er i tvivl om noget? Er du i det hele taget mere i de andres sko end i dine egne? Hvis ja, hvilke konsekvenser har det så for dig?

I virkeligheden er de mange spørgsmål (og der er mange flere)  ikke alene møntet på julen. De gælder hele året rundt.

I julen er vi bare mange, der gerne vil gøre en særlig indsats for at familien får en dejlig jul, og det kan give bagslag, hvis vi glemmer at tage os selv med i ligningen.

Så selvom du har et stort (jule) hjerte, så glem ikke, at alle de andre hjerter også ønsker sig, at netop din jul bliver skøn.

Back To Top