Offer og offerrolle (Dramatrekanten 4/4)

Kontakt Online booking

Offer og offerrolle (Dramatrekanten 4/4)


offer

Offeret

At være et offer betyder bogstaveligt talt at være en person, der udsættes for død, smerte eller anden lidelse.

I Dramatrekanten bliver offerrollen lidt bredere, fordi offeret også har en bestemt adfærd og fortolker de ting, der sker, på en måde, der holder hende magtesløs.

Du kender måske offeret som den, der ikke ser sit eget ansvar og som derfor heller ikke forstår at tage ansvar på en bevidst og aktiv måde.

Offeret blokerer sin egen succes ved ikke selv at tage de nødvendige skridt, der skal bane vej og skabe forandring. Som offer giver vi samtidig andre skylden for vores egen passivitet.

Typiske eksempler kan være når en teenager ikke tager ansvar for sin skolegang fordi læreren er dum, eller hvis du er utilfreds i dit parforhold og skubber din egen del af ansvaret for jeres fælles forhold over på din partner.

Ligesom du kender til både Redder- og Krænkerrollerne, har du med garanti også din egen udgave af Offerrollen.

Det har vi nemlig allesammen.

Har du læst om Redder og Krænker?

De første 3 afsnit i min lille føljeton om Dramatrekanten kan du se eller gense her:

 1. Hvilken af disse tre roller er din favorit (1/4)
 2. Redder eller hjælper?  (2/4)
 3. Krænkerens hemmelige gevinst – Krænkeren (3/4)

Derfor skal du kende din offer adfærd

Som offer aflægger du dig enhver form for ansvar og derfor også al din styrke.

Selvom du er ramt af den krænkelse eller tragedie, findes der måder, hvorpå du kan tage ansvar for dig selv, så du ikke lader dig vælte helt. Så du undgår at være et offer.

Det lyder måske provokerende for dig. Derfor er det vigtigt at forstå, at mit budskab ikke er, at du (altid) har ansvar for de ulykker eller omstændigheder, der måtte ramme dig. Budskabet er,  at du altid kan tage ansvar og passe på dig selv i situationen.

Udover de virkelig store ulykker er der nemlig i alle hverdagens sammenhænge situationer, hvor du (måske?) vælger offerrollen og derved opgiver din egen indflydelse på, hvordan dit liv udspiller sig.

At bryde med offerrollen vil derfor gøre dig i stand til at tage et kæmpe tigerspring.

Offer karakteristik

Offerets indre overbevisning er: Du er ok, jeg er ikke ok.

Offeret har typisk på et tidligt tidspunkt i livet draget den konklusion, at andres overmagt er for stor og at hun derfor lige så godt kan overgive sig og opgive sin egen indflydelse.

Som offer føler du dig ofte misforstået, ikke hørt, ikke set.

Offeret siger ofte ja, selvom hun i virkeligheden har behov for at sige nej.

Som offer har du svært ved at kende, udtrykke og tage ansvar for dine behov.

Offeret har typisk mere fokus på alt det, hun ikke kan ændre fremfor dét, hun har indflydelse på.

Offeret spiller ofte dobbelt ved at påtage sig skylden og føle sig håbløs samtidig med, at hun bortforklarer eller bebrejder andre (og derved bliver skyldfri).

Som offer føler du frem for alt afmagt. Du ser ganske enkelt ikke dine muligheder og hvis du ser dem, tror du ikke på dem.

Offer søger redder

Som offer søger du ubevidst (eller bevidst) en redder, der kan give dig alt det, du ikke selv kan finde ud af at tage ansvar for.

For offeret er verden for voldsom og hun oplever sig selv som svag, inkompetent og håbløs.

Offeret kan også være villig til at spille overfor krænkeren, fordi offeret føler, at hun ikke slår til og derfor indirekte giver krænkeren ret i sine synspunkter – selvom det gør ondt.

Som offer kan du let have tendens til at udvikle dig til krænker, fordi du inderst inde er ked af det og vred over dine egne manglende evner og frustreret over din afhængighed af andre.
Da du ikke kan se dit eget ansvar, må det ligge hos andre, og derfor kommer du i rent selvforsvar til at placere ansvaret for din situation hos andre.

Slip offerrollen

 • Læg mærke til, hvorvidt og hvordan du fylder dit eget ansvar ud
 • Bliv på din egen banehalvdel og tro på dig selv
 • Vend din skyldfølelse til handling, der forandrer din situation
 • Bliv ven med dine følelser og forstå, hvad de handler om
 • Væn dig af med at forsvare, forklare og (måske) angribe
 • Ræk ud efter hjælp – og tag imod den
 • Byg dit selvværd og din selvrespekt op
 • Væn dig af med at forvente eller manipulere andre til at løse dine problemer

Må vi da aldrig få hjælp udefra?

JO, det må vi helt afgjort og hjælp udefra er nærmest en forudsætning for udvikling, når vi er gået i stå eller løber i ring.

Det er fundamentalt, at du som menneske forstår, at du ikke kan (over)leve helt alene.

Som offer føler du dig alene – og måske er du det også. Men det behøver ikke være sådan.

Men vi er i ét stort fællesskab og vi har hver især både et fælles og et personligt ansvar at forvalte.

Pointen er, at du ikke må overse din egen styrke, dine egne evner og dit eget ansvar.

I dit personlige lederskab har du balanceret dit ansvar og trukket din autentiske styrke og dine ubegrænsede muligheder hjem til dig selv.

Og du har sluppet rollen som offer.

Vil du høre mere?

Hold dig opdateret ved at tilmelde dig nyhedsbrevet nedenfor og/eller ‘synes godt om’ min Facebookside (nederst i højre kolonne).

Jeg glæder mig til at følges med dig.

Referencer

Anne og Morten

Vi havde brug for hjælp til at bryde et usundt mønster af skænderier. Vi ønskede hjælp til bedre at forstå hinanden og vores forskellige måder at reagere på i skænderier. Vi har lært meget om hinanden og selvom kærligheden aldrig har manglet i vores forhold, så føles det bare så let at elske hinanden nu. Stor tak til Diana ❤️

Vi har især haft gavn af at forstå hinandens reaktionsmønstre. Med en grundig forståelse heraf er vores kommunikation blevet meget bedre.
For os har Diana skabt nogle meget trygge rammer, der har gjort det muligt for os begge at være sårbare i processen. Diana har været god til at give plads til os begge to og samtidig givet os en masse konkrete værktøjer, som vi hver især kan bruge i hverdagen sammen

Nadia C. 33 år

Terapien hos Diana har hjulpet mig med at få en forståelse og ikke mindst fornemmelse for mig selv og de udfordringer jeg har haft, især i kærlighedsrelationer.
Diana har på ganske kort tid sporet sig ind på og hjulpet mig med at turde italesætte og mærke mine egne følelser. Hendes varme, rolige tilstedeværelse har støttet mig i at lande mere i mig selv.

Diana har en mild og alligevel særdeleshed effektiv måde at arbejde på, hvilket på kort tid har gjort mig i stand til at komme i kontakt med dybere følelser og tilstande (fra min opvækst og tidligere erfaringer) som jeg ikke har været fuldt bevidst om at jeg egentlig gik og “bar” rundt på.
Det har været en enorm forløsning og lettelse at få øje på, og det har været hjælpsomt at være i det rum, som Diana skaber, hvor jeg har kunne besøge de følelser som jeg ellers har haft svært ved at håndtere på egen hånd.

Jeg har været rigtig glad for terapien hos Diana, fordi hendes empatiske og aldrig dømmende tilgang gør det naturligt for mig at turde være hudløst ærlig også dér, hvor det gør særligt ondt eller hvor jeg ikke er så stolt af mig selv.

Den tillid, hun vækker, og den måde, hun arbejder på, har været en afgørende forudsætning for den forandring, jeg har formået at skabe med hendes professionelle tilgang.

Jeg kan på det varmeste anbefale Diana som terapeut!

Nadia C. 33 år
Antropolog

Mette S. 45 år

Med Diana som lyttende, klippefast, empatisk og tillidsvækkende terapeut, har jeg begivet mig ud på en indre rejse, hvor jeg gradvist har forandret mit indre kaos til et langt mere roligt og selvkærligt udgangspunkt. Det er som at finde et nyt og langt stærkere fodfæste.
Jeg har forstået, hvordan jeg fra de tidlige år har valgt strategier, der nok var hjælpsomme engang, men som i min voksne alder har stået i vejen for at finde en sund balance, særligt i mine relationer, herunder i relationen til mig selv.
Diana har støttet mig hele vejen og udfordret mit verdensbillede på en nænsom og virkningsfuld måde. Jeg ved ikke præcist, hvad det er, hun gør, men jeg oplever ofte, at noget har forandret sig til det bedre inde i mig.
Hun har en evne til både at se og gå til roden af, hvor det går galt. Jeg føler mig altid set og får aldrig serveret løsninger, der i sidste ende måske alligevel ikke ville være det rigtige. Hun gør sig aldrig klog på mig, men undersøger, bid for bid og vedholdende, hvordan det er at være mig og hun gør sig altid umage med at forstå præcist hvor det er, skoen trykker. Det gør mig virkelig tryg og selvom vi udforsker svære følelser, er hun med mig og jeg tør være nysgerrig på mig selv og mine egne sårbarheder.
Jeg vil til hver en tid anbefale Diana som terapeut, hvis du virkelig ønsker dybt forankrede forandringer. Det kan tage tid og det koster en personlig indsats, men jeg har aldrig gjort nogen vigtigere investering.

Mette S. 45 år
Cand. Merc.

Filichia, 30 år

Jeg har været i forløb med Diana som terapeut, ikke bare en gang, men hele 3 gange i fulde forløb.
Diana har været virkelig god til at støtte og hjælpe mig med mine udfordringer. Hun formår virkelig at få mig til at mærke og reflektere uden nogensinde at dømme eller blande noget ind, som ikke er relevant for netop mig. Hun er optaget af mine oplevelser og spørger undersøgende ind lige der, hvor mine udfordringer har sit udspring.
Derfor er det altid Diana, jeg vender tilbage til, enten når jeg har brug for en enkelt sesion eller gennemføre endnu et forløb, der altid er af høj kvalitet. Af samme årsag er det også Diana, jeg anbefaler, når jeg hører fra andre, at de har svært ved at finde den rette terapeut.
Fra hjertet tak for al din hjælp og støtte.

Knus
Filichia, 30 år
Hypotisør

Skriv til os

22 19 10 32