Redder eller hjælper? (Dramatrekanten 2/4)

Kontakt Online booking

Redder eller hjælper? (Dramatrekanten 2/4)


redder

Redder eller hjælper

Redderen eller hjælperen er den ene af de tre klassiske roller, som den amerikanske psykiater og psykoanalytiker Stephen B. Karpman beskriver i Dramatrekanten.

Vi kender alle til de tre roller (redder, krænker og offer) og vi spiller dem ubevidst på skift.

Der vil dog typisk være én af rollerne, der falder mest naturligt for dig.

Måske rollen som redder?

Derfor skal du kende din rolle

Når du lærer at genkende dig selv i en eller flere af dramatrekantens roller, giver du dit Personlige Lederskab et forbløffende boost, fordi du baner vej for vækst i forhold til dine følelser, relationer og resultater.

Uanset hvilken af de tre roller i dramatrekanten, du spiller, sætter du nemlig dit fokus et sted, der forhindrer dig i at nå din egen balance, udnytte dine egne muligheder og (gen)vinde din personlige styrke.

Det er derfor, det hjælper dig bemærkelsesværdigt at bryde ud af dramatrekanten.

Redder karakteristik

Som Redder er du den “gode” person, der typisk tilsidesætter dig selv og dine egne behov for at hjælpe andre.

Redderen elsker at løse andres problemer, også uden at være blevet bedt om det.

Som redder er dit behov er at føle dig værdsat og derfor bliver rollen som den uselviske helt eller hjælper den foretrukne.

Måske er redderen vokset op i en familie, hvor hendes behov ikke helt blev hørt. Redderens logik bliver derfor at hjælpe andre i håbet om at gøre sig fortjent til også selv at blive hjulpet.

Som redder er du fabelagtig dygtig til at se andres behov og handle på dem. Også uopfordret.

Redderen kan også have en frygt for at blive forladt. Her er logikken, at hvis jeg hjælper dig, vil du ikke forlade mig. Jeg vil være uundværlig.

Ved at være vigtig for andre, forsøger redderen at glemme og skjule, at hun i virkeligheden føler sig uværdig, bange og sårbar.

Redderen tiltrækker ofre

En redder tiltrækker typisk personer, der gerne vil reddes (= undgå selv at tage ansvar). Det typiske eksempel kunne være misbrugsrelationen, men redder/offer relationerne findes også i langt mindre målestok.

Det er karakteristisk for redder/offer relationen, at det aldrig lykkes redderen at redde offeret.
Fordi det i længden er umuligt at tage ansvar på andres vegne.

Når du gerne vil redde andre, er det en vigtig pointe, at du i virkeligheden selv har lige så store problemer, som den person, du gerne vil redde. Det virker bare lettere og mere overskueligt at redde andre end dig selv. Med fokus på andres problemer, får du sjældent energi til at mærke dine egne smerter og uopfyldte behov.

Redderrollen bliver en projektion af egne problemer over på andre. Der er mange reddere, der arbejder i frivillige sammenhænge.

Du kan også være en aktiv redder i dit parforhold og i forældrerollen. Mange forældre træder i redderrollen i forhold til deres børn. Et andet ord for redder er i netop den situation Curling forældre.

Mange reddere synes, at de er gode til at hjælpe andre, men de er samtidige kede af, at de selv står i stampe.

Reddere bliver på den måde ofre for sig selv.

Jeg er ok – du er ikke ok

En redder både skaber og vedligeholder ubalance i sine relationer, fordi hun indirekte med sin hjælpsomhed indikerer: Jeg er ok – du er ikke ok, nu skal jeg hjælpe dig.

Den attitude fratager offeret sit eget ansvar, og der er sat gang i en spiral, der er skadelig for begge parter.

Slip din indre redder

Tænk over din adfærd. Hvis du genkender dig selv som redder, kan du øve dig i at slippe den igen.

  • Kend dine egne behov og tag ansvar for dem
  • Lær at sætte grænser
  • Undlad at hjælpe andre uopfordret
  • Når du hjælper, så overvej, om du har lyst, eller hvorfor du i virkeligheden gør det
  • Vær ligeværdig i dine relationer
  • Undlad at tilpasse dig i usunde relationer
  • Vær ærlig om dine behov – de er der, uanset om du anerkender dem eller ej

Skal vi da aldrig hjælpe andre?

Når du bryder ud af redderrollen, kan dine omgivelser reagere ved at sige, at du er blevet mere egoistisk.

Indse, at det handler om, at du tidligere har været ude og tage et ansvar, der i virkeligheden ikke var dit. Når du trækker dig tilbage til din egen banehalvdel, vil dine omgivelser let savne din selvopofrende indsats.

Det er ikke egoistisk at tage sig af egne behov. Det er en god, langsigtet investering, der giver ansvaret tilbage til de rette ejere.

Og selvfølgelig må vi gerne hjælpe andre. Det skal bare være med bevidsthed og balance. Det skal være ligeværdigt og vi må aldrig glemme os selv.

Sidst, men ikke mindst: Husk på, at rollerne i Dramatrekanten er roller, vi spiller ganske ubevidst – derfor giver det mening at blive bevidst om dem.

Følg med

Fik du læst min første blog i serien om dramatrekanten? Ellers kan du læse den her:

Hvilken rolle er din favorit?

Er du nysgerrig på at læse om Redderen og Offeret? Så følg disse links:

Krænkerens hemmelige gevinst

Offer og offerrolle

Mere…?

Hvis du vil høre mere fra mig, kan du tilmelde dig nyhedsbrevet nedenfor. Du kan også ’synes godt om’ min  profil på Facebook (nederst i højre kolonne) og følge med i mine opslag på den måde.

Jeg glæder mig meget til at følges lidt ad med dig.

P.S. Spørgsmål? Jeg svarer med glæde på dine eventuelle spørgsmål, enten her på bloggen (anonymt) eller direkte pr. mail. Skriv til mig på info@lifeship.dk

Referencer

Anne og Morten

Vi havde brug for hjælp til at bryde et usundt mønster af skænderier. Vi ønskede hjælp til bedre at forstå hinanden og vores forskellige måder at reagere på i skænderier. Vi har lært meget om hinanden og selvom kærligheden aldrig har manglet i vores forhold, så føles det bare så let at elske hinanden nu. Stor tak til Diana ❤️

Vi har især haft gavn af at forstå hinandens reaktionsmønstre. Med en grundig forståelse heraf er vores kommunikation blevet meget bedre.
For os har Diana skabt nogle meget trygge rammer, der har gjort det muligt for os begge at være sårbare i processen. Diana har været god til at give plads til os begge to og samtidig givet os en masse konkrete værktøjer, som vi hver især kan bruge i hverdagen sammen

Nadia C. 33 år

Terapien hos Diana har hjulpet mig med at få en forståelse og ikke mindst fornemmelse for mig selv og de udfordringer jeg har haft, især i kærlighedsrelationer.
Diana har på ganske kort tid sporet sig ind på og hjulpet mig med at turde italesætte og mærke mine egne følelser. Hendes varme, rolige tilstedeværelse har støttet mig i at lande mere i mig selv.

Diana har en mild og alligevel særdeleshed effektiv måde at arbejde på, hvilket på kort tid har gjort mig i stand til at komme i kontakt med dybere følelser og tilstande (fra min opvækst og tidligere erfaringer) som jeg ikke har været fuldt bevidst om at jeg egentlig gik og “bar” rundt på.
Det har været en enorm forløsning og lettelse at få øje på, og det har været hjælpsomt at være i det rum, som Diana skaber, hvor jeg har kunne besøge de følelser som jeg ellers har haft svært ved at håndtere på egen hånd.

Jeg har været rigtig glad for terapien hos Diana, fordi hendes empatiske og aldrig dømmende tilgang gør det naturligt for mig at turde være hudløst ærlig også dér, hvor det gør særligt ondt eller hvor jeg ikke er så stolt af mig selv.

Den tillid, hun vækker, og den måde, hun arbejder på, har været en afgørende forudsætning for den forandring, jeg har formået at skabe med hendes professionelle tilgang.

Jeg kan på det varmeste anbefale Diana som terapeut!

Nadia C. 33 år
Antropolog

Mette S. 45 år

Med Diana som lyttende, klippefast, empatisk og tillidsvækkende terapeut, har jeg begivet mig ud på en indre rejse, hvor jeg gradvist har forandret mit indre kaos til et langt mere roligt og selvkærligt udgangspunkt. Det er som at finde et nyt og langt stærkere fodfæste.
Jeg har forstået, hvordan jeg fra de tidlige år har valgt strategier, der nok var hjælpsomme engang, men som i min voksne alder har stået i vejen for at finde en sund balance, særligt i mine relationer, herunder i relationen til mig selv.
Diana har støttet mig hele vejen og udfordret mit verdensbillede på en nænsom og virkningsfuld måde. Jeg ved ikke præcist, hvad det er, hun gør, men jeg oplever ofte, at noget har forandret sig til det bedre inde i mig.
Hun har en evne til både at se og gå til roden af, hvor det går galt. Jeg føler mig altid set og får aldrig serveret løsninger, der i sidste ende måske alligevel ikke ville være det rigtige. Hun gør sig aldrig klog på mig, men undersøger, bid for bid og vedholdende, hvordan det er at være mig og hun gør sig altid umage med at forstå præcist hvor det er, skoen trykker. Det gør mig virkelig tryg og selvom vi udforsker svære følelser, er hun med mig og jeg tør være nysgerrig på mig selv og mine egne sårbarheder.
Jeg vil til hver en tid anbefale Diana som terapeut, hvis du virkelig ønsker dybt forankrede forandringer. Det kan tage tid og det koster en personlig indsats, men jeg har aldrig gjort nogen vigtigere investering.

Mette S. 45 år
Cand. Merc.

Filichia, 30 år

Jeg har været i forløb med Diana som terapeut, ikke bare en gang, men hele 3 gange i fulde forløb.
Diana har været virkelig god til at støtte og hjælpe mig med mine udfordringer. Hun formår virkelig at få mig til at mærke og reflektere uden nogensinde at dømme eller blande noget ind, som ikke er relevant for netop mig. Hun er optaget af mine oplevelser og spørger undersøgende ind lige der, hvor mine udfordringer har sit udspring.
Derfor er det altid Diana, jeg vender tilbage til, enten når jeg har brug for en enkelt sesion eller gennemføre endnu et forløb, der altid er af høj kvalitet. Af samme årsag er det også Diana, jeg anbefaler, når jeg hører fra andre, at de har svært ved at finde den rette terapeut.
Fra hjertet tak for al din hjælp og støtte.

Knus
Filichia, 30 år
Hypotisør

Skriv til os

22 19 10 32