Selvhjælpsbøger – er de hjælpsomme?

Kontakt Online booking

Selvhjælpsbøger – er de hjælpsomme?


selvhjælpsbøger

 

Tro mig, de sidste mange år har jeg ædt stribevis af selvhjælpsbøger råt.

Jeg har gnavet mig igennem og hver eneste gang tænkt, at NU havde jeg fundet løsningen på de problemer, jeg har bimlet med gennem tiden. Fulgt besværlige opskrifter på, hvordan jeg kunne følge min længsel og ændre det, der var svært for mig.

Andre gange har jeg ærgret mig over, at den enkelte bog ikke lige ramte mig der, hvor jeg følte mig fastlåst. Altså en skuffelse og spild af penge. Og et lille håb, der blev slukket..

Når jeg kigger tilbage nu, er min konklusion, at de mange bøger har givet mig mange forskellige perspektiver på de uransalige veje, vi mennesker bevæger os på gennem livet.

Nogle gange finder vi hvile et sted

Jeg kan se, både på mine personlige erfaringer og på de klienter, jeg arbejder med, at når vi efterhånden er blevet kloge af selvhjælpsbøger, finder mange af os efterhånden et sted, hvor vi slår os til tåls med, at “det er umuligt for mig at ændre noget, sådan er jeg nok bare”.

Det betyder, at jeg nok har fået forståelse for forskellige psykologiske vinkler gennem selvhjælpsbøger, men jeg er samtidig også rendt imod en mur, hvor det ikke er lykkedes mig at ændre ret meget. Det har bragt mig tilbage i en uforløst situation, der i perioder har deprimeret mig, fordi jeg ikke har løst de personlige udfordringer, der har stået i vejen for mig.

Nogle gange er selvhjælpsbøger skadelige

En anden erfaring er, at nogle selvhjælpsbøger kan være decideret skadelige. Lad mig give et eksempel.

En overgang flirtede jeg med buddhismen. Denne fredelige og rolige livsstil, som synes at bringe så mange mennesker ro og som rummer så gode budskaber om medmenneskelig rummelighed og accept. Der er meget godt at hente der.

Det er dog et problem, at der her og i lignende “retninger” indenfor selvhjælp er et mantra om, at visse følelser er negative. Fx at vrede er en fy-følelse, der ikke bringer noget godt.

Så istedet for at undersøge, få adgang til og regulere sin vrede, så lærer man at undertrykke den.

MEN! Vrede er en grundfølelse, der evolutionsmæssigt er udviklet for at vi kan beskytte vores egne grænser og som hjælper os til at passe på dem/det, der er nært og kært for os.

Og hvis vi undertrykker den, så er den der alligevel. I bevidstheden vil vi ikke vide af den, men den er der, fordi vores følelser er en del af det at være menneske. Vores følelser er det fintjusterede kompas, der hjælper os med at navigere. Uden vrede ville vi aldrig have overlevet som art.

I nutiden skal vi ikke forsvare os på savannen mod vilde dyr, men i vores relationer til andre mennesker, har vi behov for at sætte grænser på en reguleret måde, da vi ellers undertrykker vores egne behov og identitet = ulige, utilfredsstillende relationer, stress, angst, depression.
Vrede er altså en livsnødvendig følelse, som vi skal være dus med for at leve et godt liv.

Andre selvhjælpsbøger er virkelig brugbare

Selvfølgelig findes der selvhjælpsbøger, der vitterligt hjælper.

Et eksempel kan være, hvis du eller nogen i din nærhed er diagnosticeret med ADHD (eller andre diagnoser) eller er i mistanke om, at ADHD – måske – er medvirkende årsag til mistrivsel. Så kan det virkelig oplyse og være hjælpsomt at lære sig noget om, hvad diagnosen egentlig dækker over. Hvilke besværligheder, der er forbundet med den og hvilke superkræfter, en sådan diagnose også kan indebære.

…bare ét eksempel ud af mange.

Se dig godt for

Mit råd til dig er, at du selvfølgelig skal kaste dig over selvhjælpsbøger, hvis du har lyst. Og der er som sagt guld at hente der.

Men husk, at selvhjælpsbøger er generelle. De er ikke skrevet til dig personligt. For lige præcis din personlighed og måde at være i verden på er forskellig fra andres. Sådan er det. Vi er forskellige. Og vi kan ikke finde en bog, der er skrevet med udgangspunkt i vores forskellighed.

Det er derfor, at terapi er mere hjælpsom, virksom og effektiv – fordi en god terapeut tager udgangspunkt i dig og kun dig, med alle dine personlige og finurlige aspekter. Og du får hjælp, der er målrettet dig. Du bliver set som det menneske, du er. Og du får “masseret” dine følelser og dine besværligheder hen et sted, hvor tingene hænger bedre sammen og hvor ingen selvhjælpsbog kan bringe dig.

Det gør ikke selvhjælpsbøger overflødige, vi skal bare huske at justere vores forventninger til, hvad de kan bidrage med.


Har du spørgsmål eller vil du høre, om terapi er noget for dig?

Ring til mig på 22 19 10 32 eller skriv på diana.lindegaard@gmail.com

Indledende samtale (max 15 min) er gratis.

Venlige hilsner

Diana Lindegaard

 

Referencer

Anne og Morten

Vi havde brug for hjælp til at bryde et usundt mønster af skænderier. Vi ønskede hjælp til bedre at forstå hinanden og vores forskellige måder at reagere på i skænderier. Vi har lært meget om hinanden og selvom kærligheden aldrig har manglet i vores forhold, så føles det bare så let at elske hinanden nu. Stor tak til Diana ❤️

Vi har især haft gavn af at forstå hinandens reaktionsmønstre. Med en grundig forståelse heraf er vores kommunikation blevet meget bedre.
For os har Diana skabt nogle meget trygge rammer, der har gjort det muligt for os begge at være sårbare i processen. Diana har været god til at give plads til os begge to og samtidig givet os en masse konkrete værktøjer, som vi hver især kan bruge i hverdagen sammen

Nadia C. 33 år

Terapien hos Diana har hjulpet mig med at få en forståelse og ikke mindst fornemmelse for mig selv og de udfordringer jeg har haft, især i kærlighedsrelationer.
Diana har på ganske kort tid sporet sig ind på og hjulpet mig med at turde italesætte og mærke mine egne følelser. Hendes varme, rolige tilstedeværelse har støttet mig i at lande mere i mig selv.

Diana har en mild og alligevel særdeleshed effektiv måde at arbejde på, hvilket på kort tid har gjort mig i stand til at komme i kontakt med dybere følelser og tilstande (fra min opvækst og tidligere erfaringer) som jeg ikke har været fuldt bevidst om at jeg egentlig gik og “bar” rundt på.
Det har været en enorm forløsning og lettelse at få øje på, og det har været hjælpsomt at være i det rum, som Diana skaber, hvor jeg har kunne besøge de følelser som jeg ellers har haft svært ved at håndtere på egen hånd.

Jeg har været rigtig glad for terapien hos Diana, fordi hendes empatiske og aldrig dømmende tilgang gør det naturligt for mig at turde være hudløst ærlig også dér, hvor det gør særligt ondt eller hvor jeg ikke er så stolt af mig selv.

Den tillid, hun vækker, og den måde, hun arbejder på, har været en afgørende forudsætning for den forandring, jeg har formået at skabe med hendes professionelle tilgang.

Jeg kan på det varmeste anbefale Diana som terapeut!

Nadia C. 33 år
Antropolog

Mette S. 45 år

Med Diana som lyttende, klippefast, empatisk og tillidsvækkende terapeut, har jeg begivet mig ud på en indre rejse, hvor jeg gradvist har forandret mit indre kaos til et langt mere roligt og selvkærligt udgangspunkt. Det er som at finde et nyt og langt stærkere fodfæste.
Jeg har forstået, hvordan jeg fra de tidlige år har valgt strategier, der nok var hjælpsomme engang, men som i min voksne alder har stået i vejen for at finde en sund balance, særligt i mine relationer, herunder i relationen til mig selv.
Diana har støttet mig hele vejen og udfordret mit verdensbillede på en nænsom og virkningsfuld måde. Jeg ved ikke præcist, hvad det er, hun gør, men jeg oplever ofte, at noget har forandret sig til det bedre inde i mig.
Hun har en evne til både at se og gå til roden af, hvor det går galt. Jeg føler mig altid set og får aldrig serveret løsninger, der i sidste ende måske alligevel ikke ville være det rigtige. Hun gør sig aldrig klog på mig, men undersøger, bid for bid og vedholdende, hvordan det er at være mig og hun gør sig altid umage med at forstå præcist hvor det er, skoen trykker. Det gør mig virkelig tryg og selvom vi udforsker svære følelser, er hun med mig og jeg tør være nysgerrig på mig selv og mine egne sårbarheder.
Jeg vil til hver en tid anbefale Diana som terapeut, hvis du virkelig ønsker dybt forankrede forandringer. Det kan tage tid og det koster en personlig indsats, men jeg har aldrig gjort nogen vigtigere investering.

Mette S. 45 år
Cand. Merc.

Filichia, 30 år

Jeg har været i forløb med Diana som terapeut, ikke bare en gang, men hele 3 gange i fulde forløb.
Diana har været virkelig god til at støtte og hjælpe mig med mine udfordringer. Hun formår virkelig at få mig til at mærke og reflektere uden nogensinde at dømme eller blande noget ind, som ikke er relevant for netop mig. Hun er optaget af mine oplevelser og spørger undersøgende ind lige der, hvor mine udfordringer har sit udspring.
Derfor er det altid Diana, jeg vender tilbage til, enten når jeg har brug for en enkelt sesion eller gennemføre endnu et forløb, der altid er af høj kvalitet. Af samme årsag er det også Diana, jeg anbefaler, når jeg hører fra andre, at de har svært ved at finde den rette terapeut.
Fra hjertet tak for al din hjælp og støtte.

Knus
Filichia, 30 år
Hypotisør

Skriv til os

22 19 10 32