Selvhjælpsbøger – er de hjælpsomme?

Kontakt Online booking

Selvhjælpsbøger – er de hjælpsomme?


selvhjælpsbøger

 

Tro mig, de sidste mange år har jeg ædt stribevis af selvhjælpsbøger råt.

Jeg har gnavet mig igennem og hver eneste gang tænkt, at NU havde jeg fundet løsningen på de problemer, jeg har bimlet med gennem tiden. Fulgt besværlige opskrifter på, hvordan jeg kunne følge min længsel og ændre det, der var svært for mig.

Andre gange har jeg ærgret mig over, at den enkelte bog ikke lige ramte mig der, hvor jeg følte mig fastlåst. Altså en skuffelse og spild af penge. Og et lille håb, der blev slukket..

Når jeg kigger tilbage nu, er min konklusion, at de mange bøger har givet mig mange forskellige perspektiver på de uransalige veje, vi mennesker bevæger os på gennem livet.

Nogle gange finder vi hvile et sted

Jeg kan se, både på mine personlige erfaringer og på de klienter, jeg arbejder med, at når vi efterhånden er blevet kloge af selvhjælpsbøger, finder mange af os efterhånden et sted, hvor vi slår os til tåls med, at “det er umuligt for mig at ændre noget, sådan er jeg nok bare”.

Det betyder, at jeg nok har fået forståelse for forskellige psykologiske vinkler gennem selvhjælpsbøger, men jeg er samtidig også rendt imod en mur, hvor det ikke er lykkedes mig at ændre ret meget. Det har bragt mig tilbage i en uforløst situation, der i perioder har deprimeret mig, fordi jeg ikke har løst de personlige udfordringer, der har stået i vejen for mig.

Nogle gange er selvhjælpsbøger skadelige

En anden erfaring er, at nogle selvhjælpsbøger kan være decideret skadelige. Lad mig give et eksempel.

En overgang flirtede jeg med buddhismen. Denne fredelige og rolige livsstil, som synes at bringe så mange mennesker ro og som rummer så gode budskaber om medmenneskelig rummelighed og accept. Der er meget godt at hente der.

Det er dog et problem, at der her og i lignende “retninger” indenfor selvhjælp er et mantra om, at visse følelser er negative. Fx at vrede er en fy-følelse, der ikke bringer noget godt.

Så istedet for at undersøge, få adgang til og regulere sin vrede, så lærer man at undertrykke den.

MEN! Vrede er en grundfølelse, der evolutionsmæssigt er udviklet for at vi kan beskytte vores egne grænser og som hjælper os til at passe på dem/det, der er nært og kært for os.

Og hvis vi undertrykker den, så er den der alligevel. I bevidstheden vil vi ikke vide af den, men den er der, fordi vores følelser er en del af det at være menneske. Vores følelser er det fintjusterede kompas, der hjælper os med at navigere. Uden vrede ville vi aldrig have overlevet som art.

I nutiden skal vi ikke forsvare os på savannen mod vilde dyr, men i vores relationer til andre mennesker, har vi behov for at sætte grænser på en reguleret måde, da vi ellers undertrykker vores egne behov og identitet = ulige, utilfredsstillende relationer, stress, angst, depression.
Vrede er altså en livsnødvendig følelse, som vi skal være dus med for at leve et godt liv.

Andre selvhjælpsbøger er virkelig brugbare

Selvfølgelig findes der selvhjælpsbøger, der vitterligt hjælper.

Et eksempel kan være, hvis du eller nogen i din nærhed er diagnosticeret med ADHD (eller andre diagnoser) eller er i mistanke om, at ADHD – måske – er medvirkende årsag til mistrivsel. Så kan det virkelig oplyse og være hjælpsomt at lære sig noget om, hvad diagnosen egentlig dækker over. Hvilke besværligheder, der er forbundet med den og hvilke superkræfter, en sådan diagnose også kan indebære.

…bare ét eksempel ud af mange.

Se dig godt for

Mit råd til dig er, at du selvfølgelig skal kaste dig over selvhjælpsbøger, hvis du har lyst. Og der er som sagt guld at hente der.

Men husk, at selvhjælpsbøger er generelle. De er ikke skrevet til dig personligt. For lige præcis din personlighed og måde at være i verden på er forskellig fra andres. Sådan er det. Vi er forskellige. Og vi kan ikke finde en bog, der er skrevet med udgangspunkt i vores forskellighed.

Det er derfor, at terapi er mere hjælpsom, virksom og effektiv – fordi en god terapeut tager udgangspunkt i dig og kun dig, med alle dine personlige og finurlige aspekter. Og du får hjælp, der er målrettet dig. Du bliver set som det menneske, du er. Og du får “masseret” dine følelser og dine besværligheder hen et sted, hvor tingene hænger bedre sammen og hvor ingen selvhjælpsbog kan bringe dig.

Det gør ikke selvhjælpsbøger overflødige, vi skal bare huske at justere vores forventninger til, hvad de kan bidrage med.


Har du spørgsmål eller vil du høre, om terapi er noget for dig?

Ring til mig på 22 19 10 32 eller skriv på diana.lindegaard@gmail.com

Indledende samtale (max 15 min) er gratis.

Venlige hilsner

Diana Lindegaard

 

Skriv til os

22 19 10 32