Stress er ikke tegn på svaghed
Lær din stress at kende
Føler du dig stresset?
En gang i mellem? Hele tiden? Aldrig?
Stress er en følelse og har ikke så meget at gøre med hvad eller hvor meget du laver. Jo, det har betydning i den sammenhæng, hvor stress opstår, men det er dine følelser, der er afgørende.
Du kan sagtens have travlt og have det virkelig fint med det.
Så længe du føler dig rustet til travlheden, dvs at du selv har indflydelse på den (og vel at mærke bruger den indflydelse) og at du føler dig klædt på til at klare den, både tidsmæssigt, kompetencemæssigt og følelsesmæssigt.
Hvis du bliver ramt af stress er det ikke et svaghedstegn, men snarere et tegn på, at du har forsøgt at være stærk alt for længe.
Mange af os kan faktisk ikke engang mærke, når vi er stressede. Måske skruer vi endda endnu mere op for tempoet for ikke at mærke følelsen af afmagt, manglende overblik – eller svaghed.
Men kroppen sladrer på sin egen måde, fx ved at vi får
- ændrede (usunde) spisevaner
- søvnproblemer
- tankemylder
- fordøjelsesproblemer
- hårtab
- overvægt
- kort lunte
- hovedpine, nakkeproblemer, muskelsmerter eller andre former for sygdom
Når du ikke selv kan finde ud af at sige fra, gør kroppen det for dig.
Hvis du ikke er så god til at lytte, bliver signalerne kraftigere og kraftigere.
Personligt har jeg lidt af stress uden at jeg kunne mærke det. Eller rettere sagt uden at jeg troede på det. Jeg sammenlignede mig med andre og tænkte: Når de kan, kan jeg også – alt andet vil være svaghed og pylren.
Set i bakspejlet støjede min krop på alle mulige måder for at gøre mig opmærksom på, at jeg bød mig selv for meget eller jeg bød mig selv noget, der var forkert.
Nu, hvor jeg har lært at mærke mig selv igen, kan jeg fint have perioder med travlhed og store opgaver, men jeg ved, at der er opgaver, jeg ikke skal tage, og jeg ved også, at efter tid i solen skal der være tid i skyggen efterfølgende. Det vil sige tid og ro til igen at lade op. Efter behov, og det er til tider meget tid og ro, til andre tider mindre tid og ro.
Hvis du vil lære at mærke dig selv, skal du ikke sammenligne dig med andre.
Mennesker er meget forskellige og det er dig – og kun dig – der er eksperten i dit liv.
PS. børn er også en slags mennesker og rammes – som voksne – også af stress, når deres grundlæggende behov ikke er dækket.