Balance på 2 minutter

Kontakt Online booking

Balance på 2 minutter


balance

Balance på 2 minutter

Du kan skabe balance i dit nervesystem på ganske få minutter.

En klog kone sagde til mig på et tidspunkt: Du puster jo slet ikke.

Puster er norsk for at ånde ud – ikke at forveksle med at udånde (dø).

Og det er der faktisk ret mange af os, der ikke gør. Puster.

Da min stressede mand for nogle måneder siden var indlagt en uge for en alvorlig lungebetændelse, kunne han fortælle, at der var én ting, han havde lagt mærke til, gjorde ham godt. Det var, når han skulle puste, for at lægen kunne måle hans lungekapacitet.

Her kommer forklaringen på det med at puste og balance.

Dit selvkørende styresystem

Vores autonome nervestystem sørger for alle kroppens automatiske funktioner; at hjertet slår, tarmene arbejder, organerne gør dét, de skal – helt uden at vi skal gøre noget for det.

Det autonome nervesystem kan inddeles i det sympatiske og parasympatiske nervesystem.

Det sympatiske nervesystem er aktiveret, når der er en løve efter os. En løve kan i dag have mange former; for meget arbejde, bekymringer, uro i familielivet osv.
Det sørger for at accelerere din hjerterytme, så dit blod iltes bedre, så du kan løbe længere og hurtigere (væk fra løven). Dit tarmsystem går i stå, så de vigtigere funktioner får mere styrke og øger din mulighed for at undslippe faren. Hele systemet går i alarmberedskab, så du bedst muligt er i stand til at kæmpe eller slippe væk fra truslen.

Det parasympatiske nervesystem træder i aktion, når løven er væk og vi kan ånde lettet op (ud). Det betyder, at du igen slapper af og dit system vender tilbage til din naturlige balance, mens kroppen genopbygger dine ressourcer. Pulsen falder, maven fungerer igen, musklerne kan slappe af. Din balance genindtræder.

Hvad er balance?

Vi har det bedst, når det sympatiske og parasympatiske nervesystem er i balance.

Det vil sige, at du kan være vågen, opmærksom og aktiv samtidig med, at du er afslappet og rolig.

Når du er stresset, er dit sympatiske nervesystem på overarbejde.

Hvis dit parasympatiske nervesystem er dominerende, kan det medføre depression.

Angst er også udtryk for, at der ikke er balance mellem de to systemer.

Hvis du er permanent stresset, kan din balace mellem dine to systemer karakteriseres som en tur i bilen, hvor du skiftevis træder på speeder-bremse-speeder-bremse. For nogles vedkommende viser det sig ved, at de er aktive hele tiden, men til gengæld sover, så snart de sidder stille. Det sidste vidner naturligvis også om søvnmangel.

Hemmeligheden bag balance

Egentlig kører vores autonome nervesystem af sig selv. Vi har dog mulighed for at påvirke det. Gennem vejrtrækning.

Din indånding aktiverer dit sympatiske nervesystem og din udånding aktiverer dit parasympatiske.

Det betyder, at når du har en balanceret vejrtrækning – lige meget ind og ud – så genfinder din krop den balance, hvor du er aktiv og vågen uden at være i alarmberedskab, fordi dit parasympatiske system samtidig er aktivt og sørger for, at der er ro og balance.

Vejrtrækningen skal helt ned i maven (løsn evt. strammende tøj) og helt ud igen. Tæl evt. 1-2-3-4, mens du trækker vejret ind og igen, når du puster ud. Find den rytme, der passer dig. Du kan også gå de 4 skridt på din indånding og 4 på udånding. Eller 5, 6 eller 7, hvis det passer bedre til dig.

Så øv dig, gerne morgen og aften. Bare 2 minutter.

 

Skriv til os

22 19 10 32