Løgnens univers

Kontakt Online booking

Løgnens univers


løgn

Få ting er så ødelæggende som løgn.

Alligevel bruger vi alle løgn i hverdagen – nogle af os i stort format andre mere i afdelingen for de såkaldt hvide løgne.

Som Trump, der leverer løgne så tykke, at alle kan se dem.

Eller som manden, der har lært altid at bifalde sin kones tøjvalg, vægt og hår.

Men løgn er løgn – sorte eller hvide.

Og løgnenes skadevirkninger er store.

Når andre lyver for os, kommer vi i tvivl om vores egen dømmekraft. “Har jeg misforstået noget…eller er jeg blevet tosset?”
Vi kommer også i tvivl om vores eget værd, fordi det er en undervurdering af os, når andre lyver – og regner med, at vi hopper på den.

Når vi selv lyver for andre, ødelægger vi vores egen troværdighed og gennemslagskraft, mens vi nedbryder den tillid, der måtte være bygget op. En tillid, der tager lang tid at genopbygge, når den først har lidt skibbrud.

Den værste løgn af alle er dog den, vi serverer for os selv. Når vi lyver for os selv, fordi verden pludselig virker lettere, når vi tror på løgnen.

Når vi kalker facaden og ser strålende ud, mens vi lider indvendigt – fordi vi lyver og ikke er i integritet. Fordi vi ikke tør være ulykkelige eller “svage”.

Når vi lader som om, at vi sagtens kan tåle mosten, mens sandheden er, at vi er så stressede, at vi dårligt kan huske vores eget navn eller vores børns alder.

Når vi ikke står op for det, vi tror på, fordi det – tilsyneladende – er lettere at falde i med den grå masse, der bøjer nakken og flyder med strømmen indtil vores selvværd er så nedbøjet, at vi endnu mindre tør sige fra.

Når vi lukker øjnene for hverdagens små ubehagelige fortielser om fx hvordan vores fødevarer eller tøj er produceret eller når vi bilder os selv ind, at vi er for små og ubetydelige til at gøre en forskel i verden.

Vi kan også lyve for os selv, når sandheden simpelthen er for stor en mundfuld at sluge.

Vi lyver ofte, når dét at se sandheden i øjnene betyder, at næste skridt uundgåeligt må være handling.
Så kan det for en stund synes lettere og mindre smertefuldt at lyve for os selv…bare lidt længere, indtil vi føler os stærke nok til at handle.

Alternativt forbliver vi i løgnens univers og lader os fortære af alverdens forklaringer og påstande, der amputerer mere og mere af den viljestyrke og motivation, der skulle have næret vores handling og ryk væk fra løgnen.

Løgnen har altid en agenda.

Uanset om den er i den hvide eller forplumrende afdeling giver det udbytte at forsøge at afdække den.

Den vil føre dig til bedre forståelse af dig selv og andre. Og den vil give dig den handlekraft, du måske savner.

Og det er sandheden.

 

Skriv til os

22 19 10 32