Dramatrekanten – hvilken rolle er din favorit? (1/4)

Kontakt Online booking

Dramatrekanten – hvilken rolle er din favorit? (1/4)


rolle

Dramatrekanten

I denne lille gratis føljeton om Dramatrekanten vil jeg introducere dig til en usædvanligt værdifuld sandhed. Det handler om, hvordan du, jeg og alle andre ubevidst optræder i forskellige roller, der giver drama i vores relationer.

I den ideelle verden er vi alle balancerede, fredelige og ansvarlige personer.

Sådan er virkeligheden desværre ikke helt. Faktisk har vi alle sammen forskellige roller, vi spiller i forskellige situationer.

Selvom det lyder skrapt, er de 3 roller i Dramatrekanten dysfunktionelle. Det betyder, at når vi påtager os rollen, træder vi enten ind over andres grænser eller føler os hjælpeløse.

Fælles for Dramatrekantens roller er, at vi ikke tager eget ansvar, men er optagede af, hvad vi synes, andres ansvar er.

På den måde mister vi vores egen styrke og handlekraft.

3 roller i Dramatrekanten

Når vi spiller vores dysfunktionelle roller, skaber vi drama.
Deraf navnet dramatrekanten, som er beskrevet af den amerikanske psykiater og psykoanalytiker Stephen B. Karpman.

Dramaet udspiller sig ofte i familien, i parforholdet eller i forhold til venner, kolleger osv.

Du har sikkert en af rollerne som din favorit.  Men i virkeligheden er alle tre roller velkendte for os. Vi kan sagtens spille alle tre indenfor den samme halve time.

Dramaet er så velkendt i samspillet med vores nære relationer. Derfor er det fantastisk at kende dynamikken og lære, hvordan vi bryder ud af den.

I de næste indlæg kan du læse med og forstå mere af de dramaer og roller i Dramatrekanten, vi alle kender til.

De 3 roller

I dramatrekanten vil du se 3 tydelige roller.

  • Redderen (også kaldet Hjælperen) er den overdrevet omsorgsfulde person, der hellere er der for alle andre end sig selv. Ved altid at sætte andre før sig selv, håber redderen (ubevidst) at vinde mere anerkendelse og derved en større følelse af værdi. Hun “slipper” samtidig for at tage hånd om sig selv.
  • Krænkeren (også kaldet Bødlen) dominerer andre med bebrejdelser, kontrol og manipulation. Krænkeren er (ubevidst) bange for ikke at være vigtig og for at føle sig magtesløs. Derfor er krænkeren meget optaget af andres fejl og mangler samtidig med, at hun flytter fokus fra sit eget ansvar.
  • Offeret føler, at verden er alt for voldsom og føler stort behov for hjælp og omsorg udefra. Samtidig tror hun ikke på sin evne til at løse sine egne problemer og tage ansvar for sin livssituation. Hun føler sig inkompetent, svag og afhængig af andre.

Det var lidt af en omgang, hvad?

Måske kan du allerede mærke, at du faktisk godt kender mindst én – og formentlig alle 3 roller i Dramatrekanten.

Hvis ja, så er du fuldstændig ligesom resten af os. Og så kan du nu lære, hvordan du tager din styrke tilbage til dig selv uden at involvere andre i det.

Læs mere

Har du lyst til at læse de næste indlæg, hvor jeg præsenterer de interessante roller i Dramatrekanten, kan du finde links her:

Redder eller hjælper?

Krænkeren og den hemmelige gevinst

Offer og offerrolle

Mere fra mig

Husk, hvis du vil høre mere fra mig, så kan du tilmelde dig nyhedsbrevet nedenfor. Du kan også   ’synes godt om’ min  profil på Facebook (nederst i højre kolonne) og følge med i mine opslag på den måde.

Jeg glæder mig meget til at følges lidt ad med dig.

P.S. Spørgsmål? Jeg svarer med glæde på dine eventuelle spørgsmål, enten her på bloggen (anonymt) eller direkte pr. mail. Skriv til mig på info@lifeship.dk

Skriv til os

22 19 10 32